Horváth Zsolt

Horváth Zsolt - műtermi reklám 01Rövid bemutatkozás

 

Nevem Horváth Zsolt. Több mint két évtizede fotózok. Szakmai képesítésemet a Bálint György Újságíró Akadémia Fotóriporteri szakán szereztem. Még a fotógráfia „digitális forradalma” előtti időkben lett nagy szerelmem a fotózás, így első munkáim is kisfilmes SLR gépekkel születtek. Ma természetesen már DSLR gépekkel, és megfelelő számítástechnikai háttérrel dolgozom. Külsős tudósítóként a régióban vezető szerepet betöltő osztrák Inform Média csoport Hajdú Online (HAON) hírportálján jelentek meg fotóriportjaim, cikkeim, és alkalmanként a Hajdú-Bihari NAPLÓ hasábjain hírképeim. Legutóbb a Pusztadoktor című színes magazinban jelent meg teljes oldalas címlapfotóm és a Motor Revű magazinban motoros portré fotóm.

Horváth Zsolt - Motorrevű megjelenés

Villamosmérnökként nagy örömmel fogadtam az újonnan kibontakozó digitális fényképészet nyújtotta lehetőségeket. Elejétől fogva folyamatosan tanulom, és alkalmazom a professzionális képszerkesztő programokat a munkám során. Szakmai filozófiám, hogy a felvétel készítés folyamata nem ér véget az exponáló gomb lenyomásával. Még az elsőre legtökéletesebbnek tűnő fotó is tucatnyi képkorrekciós és vágási műveletet igényel, mire a lenagyítható kép valóban minden szempontból tökéletes lesz. Ettől a sokszor hosszadalmas, aprólékos, és nagy odafigyelést igénylő képenkénti utómunkától akkor sem tekintek el, ha 100-150 darabos fotósorozatot kell készítenem a megrendelőnek.

Fényképészeti stílus

Fényképészeti stílusom alapvető jellegzetessége, hogy lehetőség szerint betartom a klasszikus képalkotási, esztétikai szabályokat, és ezek keretein belül igyekszem mégis azt az egyéni stílusú koreográfiát megtalálni, amely az adott téma fő jellegzetességeit a legtömörebben, legkifejezőbben, legszebben visszaadja.

Portré fotóknál nagyon fontosnak tartom az őszinte emberi kontaktust, a kötetlen, fesztelen jó hangulatot modell és fotós közt. Elvem, hogy csak türelemmel, szeretettel közeledve lehet igazán kifejező, jó portrékat készíteni. Fotós és modell ilyenkor „egy oldalon állnak”, egy közös ügyért dolgoznak.

Céges megbízásokon, rendezvény fotózáson alapvető szabálynak tartom a csendes, diszkrét, észrevétlen munkát. Ilyenkor a fotósnak háttérben kell maradnia, de mégis minden lényeges pillanatot rögzíteni kell. Saját műtermünkben pedig az ügyfél elképzeléseinek a maximális figyelembevételével, jó hangulatban, kreatív légkörben alkotunk a tökéletességre törekedve.

Munkám vezérelve a pontosság, a szakértelem, a megrendelő központú gondolkodás – és nem utolsó sorban a versenyképes árképzés.

Horváth Zsolt


Szervezeti tagságok: / Horváth Zsolt /


MÚOSZ – Magyar Újságírók Országos SzövetségeFotóriporterek Szakosztálya

IFJ – International Federation of Journalists